Mák/Dió töltelék (4 db bejglihez):
85 dkg mák/dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa/kekszmorzsa
Mazsola
Őrölt fahéj
Sok reszelt citromhéj
Késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 4 db mákos vagy 4 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni, akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.
Gesztenyés töltelékkel (1 bejglihez):
1 db 25 dkg-os gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával. Annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy! Ízesíteni vaníliás cukorral, és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.
|